Tele Pirineus emet des de la Vall de Castellbò I l’Estació d’Esquí de Sant Joan de L’Erm ¡ ara Lleida !

dimarts, 10 d’agost del 2010

Una proposta per recuperar Castellbò i la seva història



L'arquitecte Canut ens explica el projecte en detall:

El projecte, es duu a terme a Castellbò, un petit poble del Pirineu català amb greus problemes per a mantenir la seva escassa població. Aquest treball, ha sorgit com a resultat de la convergència de dos vessants d’estudi. En primer lloc, la recerca i estudi històric i cultural de la realitat urbana de Castellbò que va posar al descobert l’antiga muralla. En segon lloc, un anàlisi urbà i social de l’estat actual de la població que ha definit una sèrie de problemàtiques i mancances molt específiques i característiques de molts pobles de muntanya dels Pirineus.

Mitjançant un sistema “d’acupuntura urbana”, l’objectiu és desencadenar una sèrie d’efectes positius en el conjunt urbà que permetin recuperar la vitalitat del poble. Amb aquesta finalitat, el projecte s’ha pensat des d’un doble punt de vista: la recuperació de la desconeguda muralla medieval de Castellbò de manera que al mateix temps, es doni un nou impuls social i econòmic a la vall.

D’aquesta manera, he titulat el meu projecte “Equipaments per a la recuperació de la muralla de Castellbò”, perquè mitjançant el disseny  de petits equipaments que resolen la carència de serveis de la vall, desenvolupo un programa adequat a les característiques del poble i que alhora és capaç de donar importància a la muralla i tornar-la a situar dins de l’imaginari  col·lectiu donant sentit a la recuperació dels espais i elements patrimonials perduts.

El primer edifici on intervinc és Cal Tema, que es troba en una plaça a l’inici del Carrer Major. He escollit Cal Tema ja que encara conserva l’estructura murària original de les cases de Castellbò. A més, a l’interior encara hi queda un dels pocs llenços de muralla que resten al poble. El programa, organitzat des de la traça de la muralla, és un local social amb bar, biblioteca, dispensari mèdic, oficines i un restaurant.

El segon edifici, Cal Paraire, està construït damunt de la base d’una antiga torre defensiva de la muralla. Cal Paraire es troba entre dos carrers amb una diferència de cota de 16 metres, per aquest motiu hi col·loco un ascensor públic que resol els problemes d’accessibilitat del poble i un rocòdrom indoor per a l’escalada, de manera que la superposició de programes dóna un valor afegit a l’edifici i s’augmenta la seva intensitat d’ús.

Finalment l’últim àmbit d’actuació, a escala més urbana i de paisatge és una passera i uns àmbits d’estada al marge esquerre del riu de Castellbò, l’antic fossat de la muralla i que actualment és un lloc brut, deixat i oblidat.

    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada